Aj vy ste už počuli o fenoméne takzvaného prerušovaného pôstu a jeho všestranných benefitoch? Naozaj má prerušovaný pôst také blahodárne účinky na naše zdravie alebo ide iba o ďalší výživový trend, ktorý neprináša takmer žiadne výsledky? V dnešnom uponáhľanom a mnohí mi dajú za pravdu, že aj nezdravom svete, sa neustále vyvíjajú nové trendy a nutričné doplnky, ktoré sľubujú rýchle chudnutie, detox, prípadne lepšie zdravie ako mávnutím čarovného prútika. Hoci každá populárna výživová metóda neposkytuje požadovaný efekt, práve prerušovaný pôst získava stále viac pozornosti nielen od nadšencov zdravého životného štýlu, ale aj od odborníkov na výživu. Rozsiahle odborné diskusie, v medicíne nevynímajúc, sa zaoberajú vplyvmi tohto stravovacieho a životného štýlu a potvrdzujú, že nejde iba o ďalší módny trend, práve naopak, ide pravdepodobne o jeden z najrevolučnejších prístupov k našej výžive.

Čo je to prerušovaný pôst?

V prvom rade si zadefinujme, že prerušovaný pôst nie je o hladovaní v pravom slova zmysle, ale skôr o dočasnom obmedzení príjmu potravy. Tento prístup pravidelne kolíše medzi obdobím jedla a pôstom, počas ktorého sa neprijíma žiadna strava a zvyčajne zahŕňa cykly v priebehu dňa, týždňa alebo mesiaca. Vo svojej podstate ide o zmenu v prístupe k stravovaniu, ktorá má pri dodržaní jednoduchých zásad rôzne výhody, ktoré nezahŕňajú iba chudnutie (i keď to je naozaj skvelý benefit), ale zahŕňajú aj zlepšenie celkovej hormonálnej rovnováhy a bunkovej obnovy.

Syndróm vyhorenia nie je jednoduchým prejavom vysokého pracovného zaťaženia, ale predstavuje zložitý fenomén s rôznymi faktormi a dôsledkami na fyzické a psychické zdravie jednotlivca. Viac o tejto problematike sa môžete dočítať v článku Ako bojovať so syndrómom vyhorenia a nájsť stratenú rovnováhu?

Cykly prerušovaného pôstu

Ako už bolo uvedené, prerušovaný pôst pozostáva z dvoch cyklov – z cyklu prijímania potravy a cyklu hladovania. Počas cyklu hladovania, prebiehajú v tele viaceré zmeny a adaptačné procesy. Znižuje sa hladina inzulínu, čo má pozitívny vplyv na citlivosť tkanív na inzulín a môže byť prospešná pri riadení hladiny cukru v krvi. Tuky sa metabolizujú na ketóny, ktoré slúžia ako alternatívny zdroj energie pre mozog. Hladovanie môže stimulovať proces autofágie, čo je bunkový mechanizmus na odstraňovanie a recykláciu poškodených buniek. Znižuje sa bazálna metabolická hladina (BMR), pričom tento proces môže slúžiť na šetrenie energie v období obmedzeného príjmu potravy. Znížením príjmu sacharidov sa znižujú aj zásoby glykogénu v pečeni a svaloch, čo vedie k strate hmotnosti a v neposlednom rade hladovanie ovplyvňuje hormonálnu rovnováhu v tele, vrátane zníženia hladiny hormónov štítnej žľazy a zvýšenia hladiny kortizolu.

Počas cyklu jedenia dochádza k reverznej situácii, pri ktorej sa zvyšuje hladina inzulínu, obnovujú sa zásoby glykogénu, reguluje sa hladina hormónov, znižuje sa stres a získava sa potrebná energia.

zdravá strava

Foto: Pexels

Zdravotné výhody prerušovaného pôstu

S narastajúcim záujmom o zdravý životný štýl a s neustálym vývojom výživových trendov si prerušovaný pôst získava stále viac priazne a začína byť považovaný za cestu k celkovému zlepšeniu zdravia. Jeho popularita vychádza nielen zo sľubných výsledkov v oblasti chudnutia, ale aj z výskumu, ktorý zdôrazňuje jeho pozitívny vplyv na rôzne aspekty zdravia.

Benefity prerušovaného pôstu spočívajú najmä v zlepšenej citlivosti na inzulín, pretože tento prístup môže pomôcť so stabilizáciou hladiny cukru v krvi, čo je kľúčové pre prevenciu cukrovky 2. typu. Okrem toho sa vďaka prerušovanému pôstu čistí organizmus, pretože tu dochádza k odstraňovaniu odpadových látok a k procesu detoxikácie. Niektorí ľudia taktiež hlásia zvýšenú koncentráciu a jasnejšiu myseľ počas obdobia pôstu, čím sa teda zlepšuje kognitívna funkcia a tento prístup môže byť efektívnym nástrojom chudnutia, pretože umožňuje telu efektívne spaľovať uložené tuky počas obdobia pôstu.

Hygge je škandinávsky recept na šťastný život. Inšpirujte sa výnimočným životným štýlom, ktorý vám umožní tešiť sa z maličkostí. Všetko dôležité o tejto téme nájdete v článku Hygge: životný štýl alebo recept na šťastie?

chudnutie

Foto: Pexels

Ako začať s prerušovaným pôstom?

Ak už ste sa rozhodli začať s prerušovaným pôstom, máte hneď niekoľko možností. Najvhodnejším spôsobom pre začiatočníka, je začať metódou 12/12, teda s cyklom 12 hodín pôstu a 12 hodín jedla. Neskôr je vhodné obmedziť okno na jeden jedálny interval v priebehu 8 hodín a následne pôstiť počas zvyšných 16 hodín (metóda 16/8). Fajnšmekrom sa po zvládnutí prvej etapy, môže zapáčiť aj metóda 5/2, pri ktorej konzumuje normálnu stravu päť dní v týždni a obmedzuje svoj príjem kalórií na približne 500 až 600 kalórií počas dvoch nie po sebe idúcich dní. Prípadne je medzi skúsenými obľúbená aj tzv. Warrior diet, ktorá zahŕňa obdobie 20-hodinového hladovania, po ktorom nasleduje 4-hodinové okno, kde je možné konzumovať jedlo. Alternatív je veľmi veľa a niektorí ľudia praktizujú pôst na základe vlastných pocitov a potrieb. Napríklad, sa rozhodnú vynechať jedno alebo dve jedlá, keď necítia hlad alebo nemajú chuť na jedlo.

lekárske vyšetrenie

Foto: Freepik

Dôležitým aspektom praktizovania prerušovaného pôstu je individuálny prístup. Nie každý reaguje rovnako na tento typ stravovania, a preto je vhodné konzultovať takéto rozhodnutie so špecialistom, predovšetkým ak máte pretrvávajúce zdravotné problémy alebo beriete lieky.

Prerušovaný pôst je bezpochyby fascinujúcim trendom, ktorý otvára dvere pre ďalší výskum a pochopenie vzťahu medzi stravovaním a zdravím. Zdá sa, že ide o viac než len stravovací režim. Je to životný štýl, ktorý môže mať pozitívny vplyv na zdravie. Avšak, je dôležité tento prístup konzultovať s lekárom alebo odborníkom na výživu pred jeho zavedením do vášho života, najmä ak máte existujúce zdravotné problémy. Vždy je dôležité počúvať svoje telo a prispôsobovať svoj prístup individuálnym potrebám. Prerušovaný pôst môže byť kľúčom k zdravšiemu životu, ale ako pri každej zmene životného štýlu, je potrebné byť informovaný a zodpovedný v jeho praktizovaní.

Originálne termo poháre v modernom dizajne sú ako vystrihnuté z hygge časopisu o dánskom umení šťastného života. Spríjemnia vám vaše voľné chvíle a zaistia dokonalý zážitok z konzumácie lahodného horúceho nápoja. Vhodné sú predovšetkým na prípravu kávy, varenej čokolády alebo aromatických čajov. Sú ručne vyrábané z ľahkého žiaruvzdorného borosilikátového skla s dvojitou stenou, ktorá vďaka vytvorenému vákuu dokáže udržať ideálnu teplotu nápoja dlhú dobu. Vďaka termoizolačným vlastnostiam dvojstenného vákuového skla zostáva aj pri použití horúceho nápoja vonkajšia vrstva pohára chladná a nedochádza tak k nechcenému spáleniu. Výhodou borosilikátového skla oproti sklu tradičnému je jeho vysoká odolnosť voči vysokým a nízkym teplotám, mechanickému poškodeniu a pôsobeniu chemikálií.

termo hrnček

Termo pohár Hot&Cool

Ak vás tento článok zaujal, nezabudnite ho zdieľať na sociálnych sieťach. Môžete tak urobiť kliknutím na ikonu vašej siete. Neváhajte sa podeliť v komentároch o váš názor alebo položiť otázky súvisiace s predmetom článku. Prípadné návrhy na spracovanie ďalších tém mi môžete poslať na môj e-mail.